| Forum STARWARS / STARWARS 1998 / Miecz swietlny |
| << . 1 . 2 . 3 . 4 . >> |
| Autor | Wiadomość |
| Mac D. Knife |
Posted: 17 Maj 2002 19:43:04
No taj widze, ze fiu fiu... Sa fani filmu, ktorzy pomyslowoscia
przeskoczyli samych tworcow ... No tu niestety nie wiem jak bylo naprawde, bo jedne
zrodla podaja informacje o technice czysto komputerowej, inne o wspomaganiu komputerowym...
Musieli robic zdjecia z kijkami czy innymi makietami, inaczej po co im by byl ten caly trening szermierki dla aktorow? Moze i artysta potrafi gadac przekonujaco do bluescreena, ktory potem stanie sie jakims komputerowym Obcym, ale nie wierze, by sie potrafil przekonujaco szermowac z bluescreenem, ktory potem stanie sie latarka Jedi :) Polecam DVD z Ep I, a konkretnie znajdujaca sie na drugim dysku sekwencje dokumentalna o nakrecaniu scen walki. Aktorzy faktycznie mieli kije, dosc zreszta waskie, i kazdy byl w kolorze danego miecza (i.e. Darth Maul mial czerwony itd.). Natomiast czy efekty swietlne dodano w czasie rzeczywistym czy w post-production, tego niestety nie wiem. Pozdrawiam i przy okazji witam wszystkich, bom tu nowa. Ja rowniez pozdrawiam wszystkich fanow SW w Polsce |
| Corran |
Posted: 18 Maj 2002 18:52:54
OCZYWIŚCIE że robili zdjęcia z kijkami i plastikiem czy co tam jeszcze
mieli, a efekty nałożono w "byle programie komputerowym" czyli czymś do edycji
poszczególnych klatek i/lub animacji poklatkowej. A jak myślałaś...?? W E1 i E2 a i owszem, ale czy aby napewno w tkim ANH też? Corran |
| MaXxX |
Posted: 19 Maj 2002 13:19:24
a efekty nałożono w "byle programie komputerowym" czyli czymś do edycji
poszczególnych klatek i/lub animacji poklatkowej. A jak myślałaś...?? W E1 i E2 a i owszem, ale czy aby napewno w tkim ANH też? O ILM słyszałeś? :) |
| Ana |
Posted: 20 Maj 2002 09:31:56
Niektórzy z nas mieli fizykę na poziomie szkoły podstawowej i wiedzą co
nieco o lampach fleszowych i promieniach światła odbitego.
Doprawdy nie rozumiem skad w tym calym tlumie swiete przekonanie, ze to co chce uzyskac ma ciac, odbijac strzaly z innej broni i moze jeszcze tanczyc; Wystarczy dobrze poszukac w internecie, zeby znalezc opis jak zrobic sobie ZABAWKE, bynajmniej nie plastikowa kupiona w markecie za 80 zlotych, a calkiem fajna i bardzo podobna do rekwizytu filmowego; Co zas do fizyki, to wiedz, ze mialam ja nie tylko w szkole podstawowej, ale takze sredniej, a pozniej w czasie studiow i zapewniam Cie, ze moja znajomosc tego przedmiotu wyrasta ponad poziom szkoly podstawowej; |
| Paweł Furman |
Posted: 20 Maj 2002 10:33:57
Doprawdy nie rozumiem skad w tym calym tlumie swiete przekonanie, ze to co chce uzyskac ma ciac, odbijac strzaly z innej broni i moze jeszcze tanczyc; Wystarczy dobrze poszukac w internecie, zeby znalezc opis jak zrobic sobie
ZABAWKE, bynajmniej nie plastikowa kupiona w markecie za 80 zlotych, a calkiem fajna i bardzo podobna do rekwizytu filmowego; Możesz podać linka? Paweł |
| Mac D. Knife |
Posted: 20 Maj 2002 22:50:24
(a): Doprawdy nie rozumiem skad w tym calym tlumie swiete przekonanie, ze to co chce uzyskac ma ciac, odbijac strzaly z innej broni i moze jeszcze tanczyc; Wystarczy dobrze poszukac w internecie, zeby znalezc opis jak zrobic sobie
ZABAWKE, bynajmniej nie plastikowa kupiona w markecie za 80 zlotych, a calkiem fajna i bardzo podobna do rekwizytu filmowego; Możesz podać linka? Paweł Gdzies kiedys widzialem strone w Internecie, na ktorej jakis napaleniec budowal cos podobnego. Z tym, ze opieralo sie to na lampie , wiec ani tego nie mozna bylo schowac za pas, ani nawet mocno nim pomachac. Najprosciej byloby skonstruowac sobie rekojesc, a jako ostrze wziac kawalek kija z przymocowanymi do niego dookola paskami neonowymi - takimi ja sie bawia dzieci. W dzien to niezbyt duzy efekt, ale w ciemnosci (zwlaszcza na Halloween) mozna nawijac ile wlezie. |
| Pawel Furman |
Posted: 21 Maj 2002 07:32:02
|
| Krystyna Nahlik |
Posted: 21 Maj 2002 07:40:11
Tak mi przyszlo do glowy:
Do rekojesci zrobionej np. z latarki montujemy szklana rurke wypelniona jakac ciecza. Chyba najlepiej wygladala by niebieska oleista, takie cos jak w zabawkach breloczkach, lub lampkach ozdobnych.
Takie co sie swieci na niebiesko albo zielono? Moze byc fajne. I latwo kupic kilka takich i przerobic, zdaje sie wystepuja nawet w formie zwyklych rurek, ktore mozna ksztaltowac... Pozdrawiam Krysia |
| Ana |
Posted: 21 Maj 2002 12:01:57
|
| Corran |
Posted: 21 Maj 2002 13:34:17
a efekty nałożono w "byle programie komputerowym" czyli czymś do
edycji poszczególnych klatek i/lub animacji poklatkowej. A jak myślałaś...??
W E1 i E2 a i owszem, ale czy aby napewno w tkim ANH też? O ILM słyszałeś? :) Ale na komputerah to chyba tego nie robili. Corran |
| MaXxX |
Posted: 22 Maj 2002 14:34:40
O ILM słyszałeś? :)
Ale na komputerah to chyba tego nie robili. Ojej. Właśnie na tym polega fenomen SW, że właśnie po raz pierwszy wykorzystano komputerowe efekty specjalne, zamiast latających makietek i modelików na sznureczkach, jakie oryginalnie chciał Lucas. Peter Dykstra się popisał, a Lucas zebrał laury : |
| Noe |
Posted: 22 Maj 2002 18:37:11
OCZYWIŚCIE że robili zdjęcia z kijkami i plastikiem czy co tam jeszcze mieli, a efekty nałożono w "byle programie komputerowym" czyli czymś do edycji poszczególnych klatek i/lub animacji poklatkowej. A jak myślałaś...?? W E1 i E2 a i owszem, ale czy aby napewno w tkim ANH też? Nie. Domalowywali ręcznie. Klatka po klatce. Tak samo jak błyskawice Imperatora. Też nie wierzyłem jak pierwszy raz usłyszałem, ale to prawda :) Pozdrawiam Noe |
| DIM10 |
Posted: 14 Maj 2003 08:26:33
|
| Mikolaj. |
Posted: 14 Maj 2003 10:03:25
Mam pytanie. Czy miecz świetlny jest ciężki ?? Slyszalem gdzies ze mieczem
moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi podnosza go bo posluguja sie Moca. Ta jasne, a Han Solo rozpruwając tauntauna na Hoth to pewnie go dxwigiem podnosił, tak? |
| Mr.Ówa |
Posted: 14 Maj 2003 16:13:29
moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi podnosza go bo posluguja sie Moca. Ja osobiscie uwazam ze miecz swietlny jest lekki. Przeciez to sama klinga, Gwoli ścisłości rękojeść jest lekka a sama klinga nic nie waży Pozdrawiam |
| DIM10 |
Posted: 14 Maj 2003 16:37:25
moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi
podnosza go bo posluguja sie Moca. Ja osobiscie uwazam ze miecz swietlny jest lekki. Przeciez to sama klinga, Gwoli ścisłości rękojeść jest lekka a sama klinga nic nie waży
W gronie ścislosi mowi sie " w gronie ścislosci" a nie "Gwoli" ;- |
| Maciu |
Posted: 14 Maj 2003 16:36:30
Mam pytanie. Czy miecz świetlny jest ciężki ?? Slyszalem gdzies ze
mieczem moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi podnosza go bo posluguja sie Moca. Ja osobiscie uwazam ze miecz swietlny jest lekki. Przeciez to sama klinga, Gwoli ścisłości rękojeść jest lekka a sama klinga nic nie waży
W gronie ścislosi mowi sie " w gronie ścislosci" a nie "Gwoli" ;- No teraz to nie kumam , chodzi o pieniadze ? ;) -- Pozdrawiam Maciek |
| Landryn |
Posted: 14 Maj 2003 19:44:35
Mam pytanie. Czy miecz świetlny jest ciężki ?? Slyszalem gdzies ze
mieczem moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie
nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi podnosza go bo posluguja sie Moca. Ja osobiscie uwazam ze miecz swietlny jest lekki. Przeciez to sama klinga, Gwoli ścisłości rękojeść jest lekka a sama klinga nic nie waży W gronie ścislosi mowi sie " w gronie ścislosci" a nie "Gwoli" ;- I tu się mylisz, mówi się "gwoli ścisłości ", w gronie to sobie możesz głupoty opowiadać lub fajkę palić, lub spotykać się w innych celach... Pozdro... Pilot X-winga Landryn. |
| Mr.Ówa |
Posted: 14 Maj 2003 20:39:36
DIM10 pisze (na pl.rec.fantastyka.starwars), a ludzie czytaja:
W gronie ścislosi mowi sie " w gronie ścislosci" a nie "Gwoli" ;- http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=gwoli&kat=18 ;P Hehe nie bez kozery jestem synem polonistki (co tam że na maturze miałem dwie tróje :-) Pozdrawiam |
| kanguro |
Posted: 14 Maj 2003 22:11:21
Popatrzmy jak DIM10 zapodaje na pl.rec.fantastyka.starwars:
Mam pytanie. Czy miecz świetlny jest ciężki ?? Slyszalem gdzies ze mieczem moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie
nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi
podnosza go bo posluguja sie Moca. Ta jasne, a Han Solo rozpruwając tauntauna na Hoth to pewnie go dxwigiem podnosił, tak? a poco mial podnosic tantauna?? i to dzwigiem ? pozdrowienia kangur |
| kanguro |
Posted: 14 Maj 2003 22:13:13
DIM10 pisze (na pl.rec.fantastyka.starwars), a ludzie czytaja:
W gronie ścislosi mowi sie " w gronie ścislosci" a nie "Gwoli" ;- http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=gwoli&kat=18 ;P Hehe nie bez kozery jestem synem polonistki (co tam że na maturze miałem dwie tróje :-) hehe a ja synem policjanta:) cie spaluje jak bedziesz podskakiwal:) pozdrowienia kangur |
| Mikolaj. |
Posted: 15 Maj 2003 10:03:24
Popatrzmy jak DIM10 zapodaje na pl.rec.fantastyka.starwars:
Mam pytanie. Czy miecz świetlny jest ciężki ?? Slyszalem gdzies ze mieczem moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie
nie moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi
podnosza go bo posluguja sie Moca. Ta jasne, a Han Solo rozpruwając tauntauna na Hoth to pewnie go dxwigiem podnosił, tak? a poco mial podnosic tantauna?? i to dzwigiem ? żaby go kangurowi do torby włożyć. |
| Mr.Ówa |
Posted: 15 Maj 2003 15:36:48
Hehe nie bez kozery jestem synem polonistki (co tam że na maturze miałem
dwie tróje :-) hehe a ja synem policjanta:) cie spaluje jak bedziesz podskakiwal:) Na razie to samego siebie spałuj za niewrzucenie fotek moich na strone grupy :P Pozdrawiam |
| kanguro |
Posted: 15 Maj 2003 20:54:44
Popatrzmy jak kanguro zapodaje na pl.rec.fantastyka.starwars:
Popatrzmy jak DIM10 zapodaje na pl.rec.fantastyka.starwars: Mam pytanie. Czy miecz świetlny jest ciężki ?? Slyszalem gdzies ze mieczem moga poslugiwac sie tylko osoby o duzej Mocy w sobie. A normalni ludzie nie
moga podniesc miecza swietlnego poniewaz jest dla nich za ciezki. A Jedi podnosza go bo posluguja sie Moca.
Ta jasne, a Han Solo rozpruwając tauntauna na Hoth to pewnie go dxwigiem podnosił, tak? a poco mial podnosic tantauna?? i to dzwigiem ? żaby go kangurowi do torby włożyć. mi najwyzej szyneczke gooloneczke reszte niech rozdziobia kruki albo wrony pozdrowienia kangur |
| kanguro |
Posted: 15 Maj 2003 20:55:53
Hehe nie bez kozery jestem synem polonistki (co tam że na maturze miałem
dwie tróje :-) hehe a ja synem policjanta:) cie spaluje jak bedziesz podskakiwal:) Na razie to samego siebie spałuj za niewrzucenie fotek moich na strone grupy :P juz wyjasniam po prostu w tym czasie dostalem prace a jak wiesz praca teraz towar deficytowy zobacz ze nawet w statystykach spadlem pozdrowienia kangur |
| Mr.Ówa |
Posted: 16 Maj 2003 06:22:11
Na razie to samego siebie spałuj za niewrzucenie fotek moich na strone grupy
:P juz wyjasniam po prostu w tym czasie dostalem prace a jak wiesz praca teraz towar deficytowy zobacz ze nawet w statystykach spadlem Rozumim, przyjmuję wyjaśnienie. Odrobisz w kopalniach na Bespin ;-) Pozdrawiam |
| Feagorn |
Posted: 16 Maj 2003 07:03:12
Na razie to samego siebie spałuj za niewrzucenie fotek moich na strone grupy :P
Jeżeli nadal zależy Ci na miejscu na stronie, prześlij to co dałeś kangurowi do mnie. :-) |
| Mr.Ówa |
Posted: 16 Maj 2003 16:14:46
Mr. Ówa:
Na razie to samego siebie spałuj za niewrzucenie fotek moich na strone grupy :P juz wyjasniam po prostu w tym czasie dostalem prace a jak wiesz praca teraz towar deficytowy zobacz ze nawet w statystykach spadlem Rozumim, przyjmuję wyjaśnienie. Odrobisz w kopalniach na Bespin ;-) Bespin AFAIK jest gazowym gigantem, więc kopalni raczej tam być nie powinno ;-) Enyłej wydobywany jest tam gaz :-) Na pewno jakaś robota sięznajdzie :-) Pozdrawiam |
| kanguro |
Posted: 17 Maj 2003 09:44:31
Na razie to samego siebie spałuj za niewrzucenie fotek moich na strone
grupy :P
juz wyjasniam po prostu w tym czasie dostalem prace a jak wiesz praca teraz towar deficytowy zobacz ze nawet w statystykach spadlem Rozumim, przyjmuję wyjaśnienie. Odrobisz w kopalniach na Bespin ;-) tylko jako zarzadca pozdrowienia kangur |
| DIM10 |
Posted: 17 Maj 2003 12:21:35
Popatrzmy jak kanguro zapodaje na pl.rec.fantastyka.starwars: żaby go kangurowi do torby włożyć. mi najwyzej szyneczke gooloneczke reszte niech rozdziobia kruki albo wrony Albo glodni szturmowcy ;)) -- Z kabiny V-winga "Destructor" wraz z R6-X2: << D. emon I. n M. achine -=-Rycerz Jedi i Dowódca "eXtreme sQuadron"-=- "Protect The Galactic is our duty" ___May The Force Direct You, always___ |
| << . 1 . 2 . 3 . 4 . >> |
STARWARS 1998 (1445/2127)
STARWARS 1999 (8297/73058)
STARWARS 2000 (1321/20266)
STARWARS 2001 (875/29515)
STARWARS 2002 (1028/15845)
STARWARS 2003 (568/16159)
STARWARS 2004 (800/23627)
STARWARS 2005 (483/9866)
STARWARS 2006 (152/2985)
STARWARS 2007 (371/3127)
STARWARS 2008 (34/146)