| Forum STARWARS / STARWARS 1998 / pytanko |
| . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >> |
| Autor | Wiadomość |
| Paweł Roginiewicz |
Posted: 20 Sier 1998 22:25:13
|
| Michal Poreba |
Posted: 21 Sier 1998 07:04:18
Oplaca sie w ogole kupowac "Nowa rebelie"?
Tak. To jedyna dajaca sie spokojnie czytac ksiazka SW od jakiegos roku... Pozdrawiam, |
| Cezar "Thannatos" Matkowski |
Posted: 26 Sier 1998 12:39:21
Oplaca sie w ogole kupowac "Nowa rebelie"?
Osobiscie uwazam wszystkie ksiazki SW za chlam, ale "Nowa Rebelie" od biedy da sie czytac. Zatem to o czyms swiadczy. |
| Doman |
Posted: 26 Lis 1998 12:36:46
|
| Doman |
Posted: 30 Lis 1998 08:10:10
http://www.stopklatka.pl/starwars/
pozdrawiam wiedzmin Bardzo dziękuję. Też pozdrawiam ---------------------------------------------------------------------------- --------------- The Brightest Flame Burns Quickest. |
| Jacek Lampart |
Posted: 30 Lis 1998 08:25:34
|
| Sir R |
Posted: 26 Lis 1998 21:59:31
Czy nie orientujecie się czy dostępne są gdzieś w sieci trailery do ANH, ESB
i ROTJ? Byłbym wdzięczny za informacje. Pozdrawiam -- ---------------------------------------------------------------------------- --------------- The Brightest Flame Burns Quickest. |
| Glublak |
Posted: 4 Sty 1999 06:58:05
A fe- tlusty boczek ;-) Tyś to powiedział. Ja nic nie wspominałem o tłustości. Ale jak mawiają znawcy- prawdziwy boczek, to tłusty boczek (ociekający ;-) ). To może ruskie pierogi ze spyrką (ciekawe skąd ruskie w SW) Glubi |
| Marcin Okraska |
Posted: 4 Sty 1999 23:17:05
Tak. Pewnie. Po odpowiednio dlugiej indoktrynacji kazdy uznalby to za
zaszczyt. Indoktrynacja to u was a nie u nas. Przeciez kto nieindoktrynowany chcialby walczyc po stronie bandy szumowin wspieranych finansowo przez przemyslowców widzacych w odrodzeniu Republiki sposób na dorwanie sie do wladzy ? Albo niedorozwój, albo indoktrynowany, albo szumowina. Innego wyjscia nie ma. I jeszcze te metody, saobotaz, szantaz, moderstwa z ukrycia :) Martwi zostali takze odznaczeni (posmiertnie).Natomiast Imperium po
Yeah. Odznaczeni. Chyba konfiskata ich majatku doczesnego na rzecz rebelii. stracie pilota co robi? Odznacza za poswiecenie? Nieee. Po prostu
produkuje sobie nowego. (slowa Lorda Freejacka) Ech ten nagminny u was brak poczucia humoru :P Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 4 Sty 1999 23:18:15
A skoro dyktatura jest taka wspaniala to czemu nikt jej nie chce ?
Ja chcę. Tylko z kimś odpowiednim na dyktatora. (to poważnie). Na przykład mną :) (to już mniej) Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 4 Sty 1999 23:34:44
Ktos kiedys faktycznie powiedzial ze demokracja jest zla forma rzadow.
Dodal jednak zaraz potem, ze niestety ale do tej pory nikt nie wymyslil formy lepszej. Tak powiedzial. Ja bym sie z nim podyskutowal o dyktaturze. No tak, w dyktaturach rzady sprawuje z pewnoscia prawdziwy przedstawiciel ludu... Nie. Ale w dobrych warunkach chodziloby mu o dobro kraju a nie swoje pieniadze. Zato w dyktaturach zwyklaki maja raj...
Patrzac na te które byly to nie. Ale w dyktaturze rzadzonej przez osobe majaca na celu dobro ludu byloby na pewno lepiej. O bitwach o wplywy na wierchuszce ustrojow niedemokratycznych pewnie tez
nie slyszales? Pewno ze slyszalem. Ale caly czas nawiazujesz do tego co bylo a nie do modelu, nie da sie ukryc optymalnego, o którym ja pisze. No tak. Dyktatura potrafi faktycznie utrzymac swe idealy zywe wsrod
ludu. A juz jakim sposobem to niewazne, nie? Przeciez cel uswieca srodki. Caly czas piszesz o tym co bylo a nie o tym co moglyby byc. Czyli ku przepasci...Ku nieuchronnej wojnie. Dyktatury bowiem maja to do
siebie, ze zawsze potrzebuja jakiegos wroga przeciwko ktoremu moglyby podburzac niezadowolone czy tez zagubione spoleczenstwo. Ten wrog jest im potrzebny do funkcjonowania. I to dlatego kazda dyktatura ciagnie za soba wojny, czystki etniczne, polityczne etc. Wszystkie które byly tak mialy. Bo to byly systemy totalitarne. Tego slowa nie uzylem specjalnie dlatego, ze dyktatura to rzady jednostki, a slowo totalitaryzm oznacza ciutke co innego. W tym czystki, potrzebe wroga zewnetrznego. itp. itd. ??????? Poczytaj sobie chociazby o holocauscie facet. W Auschwitz to na
pewno wszyscy mieli "dobre warunki zycia i mozliwosci" Znowu o tym co bylo. Pomysl abstrakcyjnie i teoretycznie. W teorii moze sie i sprawdza. W praktyce - niemozliwe.
Lord Acton:"Kazda wladza korumpuje. Wladza absolutna korumpuje w sposob absolutny" Tak samo jak demokracja sprawdza sie w teorii. A do rzadzenia demokracja iedalna, czyli poprawna potrzeba duzo ludzi uczciwych i dzialajacych w imie idealów (parlament, rzad, samorzady, etc) i trzeba uwzgledniac to, ze ci ludzie moga byc zdjeci z urzedów, jak tylko ktos wylozy duzo szmalu na kampanie wyborcza swojego kandydata. Do prowadzenia zas dyktatury idealnej wystarcza duzo mniej takich uczciwych ludzi. Tzn. dyktator plus kilku/nastu zaufanych ludzi. I juz. Nie potrzeba martwic sie wyborami i elektoratem. Ja sobie zdaje sprawe ze taki ustrój móglbybyc uwazany za niesprawiedliwy, ale przy zalozeniu wolnosci slowa, i gospodarki wolnorynkowej trzymalby sie kupy. Jezeli powstawalaby opozycja to bylby znak ze nalezy zmienic cos w kierunku w którym rzadzacy prowadzi swój kraj. Albo przekonac opozycje do swoich celów. I przy takich zalozeniach demokracja idealna jest systemem gorszym od dyktatury idealnej. Lecz niestety w sytuacji gdy nie mamy do czynienia z systemem idealnym, dyktatura daje wieksze mozliwosci naduzyc. Co powoduje ze w praktyce uzywana jest demokracja, bo malo kto chce ryzykowac druga III Rzesze badz ZSRR. A Imperator działał. :)
I dla dobra poddanych Imperium, aby "wszyscy mieli dobre warunki zycia i mozliwosci" jego podwladny rozpirzyl cala planete. Bylo to konieczne, gdyz Alderaan zostal opanowany przez epidemie, na która nie znano lekarstwa. Gdy gubernator Alderaanu powiadomil Imperatora ze 99,45% populacji jest nieuleczalnie chorych, Imperator zostal zmuszony do podjecia kroków drastycznych, wobec faktu ze ludzie próbowali uciekac z Alderaanu, grozac przeniesiem zarazy na inne systemy. Posluzono sie do tego stacja orbitalna, nieslusznie okreslana w rebelianckiej propagandzie jako Gwiazda Smierci, która zostala zaprojektowana do likwidowania duzych pól asteroidów, komet i innych zagrozen jakie kosmos niesie planetom, oraz jako stacja naprawcza dla Floty Imperialnej. :))) Pomysl czasem co piszesz.
Same 2 U. I nie tak ostro, moze moje poglady sa kontrowersyjne ale poparte logicznymi (IMHO) argumentami, i nie widze powodu zeby sie tak na mnie rzucac. Marcin aka Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 4 Sty 1999 23:36:09
Ale Luke nie kazal sie nazywac np. Millenium :P
Moge sie zalozyc ze po galaktyce lata niejeden "Luke" i niejeden "Skywalker". Chociaz "Luke Skywalkera" moze nie byc :P Zas Executor to mój tytul, a nie imie. Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Lord Freejack |
Posted: 6 Sty 1999 13:09:48
Franki mam przylac w pysk od razu czy jeszcze poczekac... :)
No dawaj!!! Na co czekasz? Myslisz ze sie ciebie boje slugusku?!? Okey. Ale nie mow ze cie nie ostrzegalem. Franki
Lord |
| Marcin Okraska |
Posted: 6 Sty 1999 22:39:19
A myslisz, ze imperialni przejmowali sie swoimi pilotami poleglymi podczas
obrony DS? Ja nie myślę. Ja wiem. Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 6 Sty 1999 22:41:54
Nawet tego nie skomentuje, tylko poradze przeprowadzic sie do Korei PD,
powinno byc Ci tam dobrze ;)
TO BYŁY ROZWAŻANIA CZYSTO TEORETYCZNE. TTTEEEEEOOOOORRRREEEETTTYYYCCCZZZNNNEEE !!!! Nie mam zamiaru podpisywać się pod jakimkolwiek stwierdzeniem że istniejące aktualnie, bądź w naszej historii dyktatury były choćby zbliżone do mojego modelu. Marcin aka Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 6 Sty 1999 22:43:46
Sorry, ale Churchill juz nie zyje ;)
Jego pech, nie mój :) No tak, w dyktaturach rzady sprawuje z pewnoscia prawdziwy
przedstawiciel ludu... Nie. Ale w dobrych warunkach chodziloby mu o dobro kraju a nie swoje pieniadze. To chyba musialby byc Matka Teresa... ale wtedy z kolei nie pozadalby wladzy... Ale jakby miała możliwość, to wiesz co mogłaby osiągnąć jako przywódczyni ? W dzisiejszych czasach to jest niemożliwe, bo o władzę trzeba walczyć, ale teoretycznie, ach ... Caly czas piszesz o tym co bylo a nie o tym co moglyby byc.
Mogloby, gdyby... ktos cos mowil o latajacych banthach? :) Wiem. Jam pisał :) Marcin aka. Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 6 Sty 1999 22:45:32
Tak? A kto Ci go nadal, jakis Sith? Zaloze sie, ze jest ich wielu na sali
razem z Toba :)))
Po pierwsze nie na sali :) A po drugie owszem nadał. A kto to sam zgadnij. A oprócz tego to ja się nie czepiam żeś Avatar (co niewątpliwie jest zapożyczeniem), więc odstosunkuj się od mojego lorda, bardzo Cię proszę (tym razem jeszcze proszę :P) :) Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 7 Sty 1999 23:55:57
Mogloby, gdyby... ktos cos mowil o latajacych banthach? :)
khem khem...
To moj tekst
Prawa zastrzezone :) khem khem :) O ile mnie pamięć nie myli to razem tworzyliśmy historię latających banth, i ściagacza zupełnie przypadkowo należącego do pewngo wsioka z Tatooine :) Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
| Marcin Okraska |
Posted: 8 Sty 1999 00:00:52
Możemy w żartobliwy sposób dyskutować o tym, czy wolimy Imperium czy
Rebelię, bo rozmawiamy o rozrywce: o filmach, książkach, grach itp. zabawie. Ale nie róbcie sobie "jaj z pogrzebu". Może nie zauważyłeś, ale od kilku postów piszę całkowicie poważnie, za wyjątkiem samych końcówek służących rozładowaniu napięcia. Fakt że dyskusja się rozpoczeła od wyższości Imperium nad rebelią, ale już dawno jej nie dotyczy. Marcin aka Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith |
Posted: 8 Sty 1999 19:02:02
|
Posted: 8 Sty 1999 19:03:03
|
| Dersu-R2-Uzala |
Posted: 9 Sty 1999 23:30:35
Ja swoją teorię wyłożyłem dość dokładnie w kilku posatch, które jak widać
niezbyt dokładnie przeczytałeś. A oprócz tego to wszystko są rozważania teoretyczne, i nie musisz podchodzić do nich aż tak emocjonalnie. Hmmm... Nie bierz tego do siebie. Ale nadal nie rozumiem, co oznacza Twoje określenie "rozważania teoretyczne"? Na tej zasadzie moge powiedzieć, że najładniejszą dziewczyną jest dla każdego 60-letnia gruba zezowata baba, jeśli w teorii będzie wyglądała na 18 lat, w teorii będzie szczupła i w teorii będzie piękna. To nie są emocje -- to próba wykazania braku logiki. Po prostu lubię sobie podyskutować z kimś o wyraźnych poglądach (i umiejącym je argumentować), ale jeśli ten ktoś nie zaczyna się w pewnym momencie wycofywać na zasadzie "ja tylko tak teoretycznie". Pozdrawiam, |
| Marek Arczewski |
Posted: 29 Gru 1998 23:30:20
Ja jestem za jasna strona i fajnie ze mam rywali, ktorych pewnie jest
wiecej, ale twoja odpowiedz za bardzo mi nie przyblizyla toku rozumowania Imperialnego szturmowca. Czysby tajemniczy IG-88 preferowal czarny kolor od bialego albo mial fantazje noszenia czarnego nocnika na glowie, bo nie widze innych poza jeszcze ewentualnie upodobaniem do niehumodoidalnych ksztatow powodow wiekszej sprzedarzy ludzikow Vadera. No nie... Gdzie nie zajrze to rebele kloca sie z imperialnymi... A pozniej porzadnym obywatelom planety pod nogami wybuchaja :) -- --------------------------------------------------------------------------- Marek Arczewski ....Skywalker, Du bist Verfluchte Kosmite Banditen.... |
| Lord Freejack |
Posted: 30 Gru 1998 23:31:57
sympatyzyje z Imperium. Wiem naturalnie ze "Dark Lord of the Sith" brzmi
znacznie powazniej niz po prost "Jedi Knight", ale czy sa jeszcze inne powody ? Oczywiscie. Jestem zly i niedobry, dusze tych co sie nie popisali, no i latam Executorem... :) Poza tym Rebelia klamie :) Niech CIEMNA STRONA MOCY zawsze bedzie z wami... Dark Lord of the Sith Darth Freejack ICQ UIN:19286364 IRC:"LORDSITH" Only Lords Sith are so precise Motto: "Gdy chcesz sluzyc Imperium, ufaj swojej wrazliwosci" |
Posted: 1 Sty 1999 21:49:01
|
Posted: 1 Sty 1999 21:54:02
|
Posted: 1 Sty 1999 21:56:03
|
| Goldblum |
Posted: 3 Sty 1999 00:17:18
ZO Co do ewokow to nie sa zalosne, a raczej urocze, ^^^^^^^^ Moze i sa, ale co one robia w srodku bitwy z Imperium? Probuja sie jakos znalezc w tej sytuacji. Wyobraz sobie, ze na Twoja zielona planete zwalaja sie nagle imperialni i wycinaja las zeby zrobic stacje sterujaca polem chroniacym jakas gwiazde smieci. Potem zjawiaja sie inni, ktorzy chca im dokopac. Decydyjesz sie wkroczyc do akcji? Po czyjej stronie stajesz? Pasuja tam jak piesc do
nosa, cala scena na Ednorze jest przez to kompletnie bezsensowna. Jak kamyk okrecajac sie wokol szyi szturmowca moze go ogluszyc/zabic trafiajac w helm? Przypuscmy, ze dostaje w mikrofom sciagajacy dzwieki z zewnatrz i huk go oglusza. Ponadto infradzwieki wywolane uderzeniem w helm moga zwalic z nog. Kazdy inaczej reaguje na drgania niskiej czestotliwosci. Zwlaszcza ze jeden z ewokow, Paploo czy jakos tak, walnal sie tym w leb i
jakos pozniej zyl. A byl bez helmu. Skad sie wziely te klody drewna i katapulty
pod baza Imperium? Zbudowali w czasie bitwy?
A moze ich partyzantka juz byla w trakcie przygotowan. Ponadto nie widziales chyba Predatora. Arnold sam wybudowal kilka fajnych plapek ad hoc. A moze wczesniej i zaden patrol nie
zauwazyl ich ani rabania drzew? Cholera-tez nie wiem jak mozna nie zauwazyc pnia drzewa ukrytego w innych pniach drzew oraz lisciach;) Jak dwie klody moga zgniesc pancerz AT-ST? I
Prawa fizyki? Pancerz byl plaski, a nie wypukly, a punktowe uderzenie duzej masy to duze cisnienie i cala masa energii na mala powierzchnie. wogule dlaczego jakis kretyn wymyslil Ewoki?
No wlasnie na to pytanie nie jestem Ci w stanie odpowiedziec... Moze jak zobaczysz wiecej dziwnych stworkow w TPM i dzieci w sali kinowej to bedzie to jasniejsze Pozdrawiam ------------------------------------------------- Leszek "Goldblum" Olech - Poland ------------------------------------------------- |
| Lord Freejack |
Posted: 7 Sty 1999 13:55:30
Mogloby, gdyby... ktos cos mowil o latajacych banthach? :)
Wiem. Jam pisał :) Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith khem khem... To moj tekst Prawa zastrzezone :) |
| Lord Gandalf |
Posted: 8 Sty 1999 23:02:38
|
| . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >> |
STARWARS 1998 (1445/2127)
STARWARS 1999 (8297/73058)
STARWARS 2000 (1321/20266)
STARWARS 2001 (875/29515)
STARWARS 2002 (1028/15845)
STARWARS 2003 (568/16159)
STARWARS 2004 (800/23627)
STARWARS 2005 (483/9866)