| Forum STARWARS / STARWARS 1998 / pytanko |
| << . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >> |
| Autor | Wiadomość |
| Dersu-R2-Uzala |
Posted: 14 Sty 1999 22:25:40
z dyktatury z takiej przyczyny że zakładam jedną osobę sprawującą władzę,
ALE nie narzucającą swoich poglądów innym I uwzględniającą opinię społeczną. To dlaczego nazywasz to dyktaturą? Musisz przecież zakładać jakieś procedury tego uwzględniania opinii społecznej. Czy to będą codzienne audiencje, czy to będą jacyś przedstawiciele, to już są elementy demokracji, a nie dyktatury. A czymże jest władza, jak nie narzucaniem innym swoich poglądów? jak się przyjrzeć założeniom moim i
wyżej wspomnianych dyktatur, to nie mają one ze sobą za dużo wspólnego. Dlaczego zatem nazywasz swój model dyktaturą. Wydaje mi się, że jesteś po prostu zwolennikiem większej koncentracji władzy, bo dopuszczasz krytykę, system doradztwa itp. Tylko dlaczego koniecznie ma się to zwać dyktaturą? interesuje. Choćby dlatego ze względu na pytanie : co zrobić z teorią
którą nie da się zaklasyfikować ? Odrzucić, bo się nie da zaklasyfikować ?
Ja nic nie mówiłem o KLAsyfikowaniu, ale o FALsyfikowaniu. To znaczy, że aby jakiś pogląd lub system poglądów uznać za teorię, musi on być tak sformułowany, że jeśli jest nieprawdziwy, to da się to wykazać choćby przez podanie jednego przykładu nie spełniającego przewidywań teorii. Np. teoria, że Księżyc jest zrobiony z sera jest dobrą teorią (w myśl tego co napisałem), bo można ją sfalsyfikować (i już to zrobiono) przez pobranie próbek i stwierdzenie, że to wcale nie ser. Teoria zatem była fałszywa, ale dało się sprawdzić jej tymczasową prawdziwość lub też fałszywość (więc spełniała formalne wymogi teorii). Natomiast Twoje poglądy są oczywiście Twoimi poglądami, są jakimś zespołem przemyśleń, ale nie są MODELEM, ani nie są TEORIĄ. I NIE ZGADZAM się z twierdzeniem że moja teoria została
sklasyfikowana. Ani mi w głowie sugerować, że ktoś Cię zaklasyfikował ;-) Ależ wszelkie marzenia są z reguły nierealne. A co ludzkiej natury to ja
osobiście mam nadzieję że za jakiś czas (bądźmy optymistami, za tysiąc lat) ludzkość zmieni się na tyle, że moje podejście może nie będzie
codziennością, ale stanie się realne. Może -- byłoby to z pewnością tańsze, niż płacić z naszych podatków grubą forsę bandzie nierobów, leni i ignorantów. Więc przyjmijmy że ten model nazywa się, dajmy na to, dyktaturą
oświeconą Czy dobrze rozumiem, że chodzi Ci o władzę pochodzącą od autorytetu, tak np. jak władza rodzicielska nad dziećmi? Pozdrawiam, |
| Marcin Okraska |
Posted: 15 Sty 1999 00:27:00
To dlaczego nazywasz to dyktaturą? Musisz przecież zakładać jakieś
procedury tego uwzględniania opinii społecznej. Czy to będą codzienne audiencje, czy to będą jacyś przedstawiciele, to już są elementy demokracji, a nie dyktatury. A czymże jest władza, jak nie narzucaniem innym swoich poglądów? To już wpadamy w semantykę :) Dla mnie może to się nazywać nawet "ustrój o centralnej władzy jednego człowieka z zapożyczonymi demokratycznymi systemami przekazywania woli społeczeństwa" :) Dlaczego zatem nazywasz swój model dyktaturą. Wydaje mi się, że jesteś po
prostu zwolennikiem większej koncentracji władzy, bo dopuszczasz krytykę, system doradztwa itp. Tylko dlaczego koniecznie ma się to zwać dyktaturą? Ja się o nazwę nie kłócę. Tylko o koncepcję. A dyktatura mi się wzięła od jednej osoby podejmującej decyzje. A to że są one konsultowane to już inna sprawa, zwłaszcza że konsultacje nie są wiążące. Ja nic nie mówiłem o KLAsyfikowaniu, ale o FALsyfikowaniu.
Chyba mi się na oczy rzuciło to klasyfikowanie :) To znaczy, że
aby jakiś pogląd lub system poglądów uznać za teorię, musi on być tak sformułowany, że jeśli jest nieprawdziwy, to da się to wykazać choćby przez podanie jednego przykładu nie spełniającego przewidywań teorii. Np. teoria, że Księżyc jest zrobiony z sera jest dobrą teorią (w myśl tego co napisałem), bo można ją sfalsyfikować (i już to zrobiono) przez pobranie próbek i stwierdzenie, że to wcale nie ser. Teoria zatem była fałszywa, ale dało się sprawdzić jej tymczasową prawdziwość lub też fałszywość (więc spełniała formalne wymogi teorii). Dobra. To do mnie dotarło. Czyli w myśl tego co piszesz koncepcja nie jest teorią dopóki nie ma możliwości zweryfikowania jej nawet w warunkach tymczasowych. Niezbyt taka definicja teorii mi się podoba, ale kłócić się nie będę bo się nie znam na teorii teorii :) Natomiast Twoje poglądy są oczywiście Twoimi poglądami, są jakimś zespołem
przemyśleń, ale nie są MODELEM, ani nie są TEORIĄ.
Ale koncepcją mogą być ? A modelem na użytek własny ? Ani mi w głowie sugerować, że ktoś Cię zaklasyfikował ;-)
Ufff, ulżyło mi :) Może -- byłoby to z pewnością tańsze, niż płacić z naszych podatków grubą
forsę bandzie nierobów, leni i ignorantów. Niech żyje biuro^H^H^H^H^Hdemokracja :) Czy dobrze rozumiem, że chodzi Ci o władzę pochodzącą od autorytetu, tak
np. jak władza rodzicielska nad dziećmi? Z autorytetu, charyzmy, siły przekonywania, zaufania do rządzącego itd. Mocy ? :) Marcin |
| Zbyszek Olech |
Posted: 29 Gru 1998 15:30:47
|
| IG-88 |
Posted: 29 Gru 1998 15:40:28
Nie krytykuje wyboru ktorejkolwiek z opcji, ale po prostu interesuja mnie
podstawy wyboru jednej i drugiej strony. Jeszcze raz wszyskich pozdrawiam - May the force be with you, czy cos takiego. To ten sam powod dla ktorego sprzedano duzo wiecej ludzikow przedstawiajacych Vadera niz Skywalkera. ;-) Pozdrawiam Grzechu 88 STAR WARS: ORD MANTELL http://www.starwars.priv.pl |
| UFOman |
Posted: 29 Gru 1998 15:44:56
Na poczatku wszyskich chcialem powitac poniewaz jestem nowy na liscie.
Zastanawia mnie jednak (na podstawie kilkudniowego osobistego i wczesniej dzieki bratu studiowaniu waszej listy) kwestia dlaczego, przynajmniej takie odnosze wrazenie wiekszosc z was w pogladach, czy nawet podpisach sympatyzyje z Imperium. Wiem naturalnie ze "Dark Lord of the Sith" brzmi znacznie powazniej niz po prost "Jedi Knight", ale czy sa jeszcze inne powody ? Nie krytykuje wyboru ktorejkolwiek z opcji, ale po prostu interesuja mnie podstawy wyboru jednej i drugiej strony. Jeszcze raz wszyskich pozdrawiam - May the force be with you, czy cos takiego. There ..is a.no. .ther... Sky..walk... errr.. Zibi |
| Zbyszek Olech |
Posted: 29 Gru 1998 22:46:48
Hmmm, niech się zastanowię...wiem.
Ja nie mam xywy dającą do zrozumienia, żę jestem white or black :), ale jednak wolę jasną stronę i nie wiem dlaczego, może dlatego, że jasną moc da się kontrolować a ciemna kontroluje Ciebie. UFOman Moge tobie rowniez tylko powiedzec to co juz wie Olo-TK - 422, we will be the last men standing. There ..is a.no. .ther... Sky..walk... errr.. Zibi |
| Zbyszek Olech |
Posted: 29 Gru 1998 22:46:50
Tu ci trzeba racje przyznac :( Na szczescie sa wsrod nas jeszcze tacy, ktorzy maja na tyle odwagi by stanac po przeciwnej stronie barykady. Niewielu nas jest, to prawda... (Prawde mowiac to po tym co tu ostatnio czytalem bylbym sklonny sadzic ze zostalem juz sam na tej placowce). :( Ale z przewaga wroga radzilismy sobie juz wczesniej, a zatem i z tym calego zycia pod rozkazy Imperium) sobie poradzimy.:) Nie ma sie czego obawiac ! Wywiad Nowej Republiki czuwa! Widze ze preferijesz wlasciwa strone i choc to troche "imperialnie"zalatujacy tekst :You have now a strong allie. Together we can rule the Impaire. Jeszcze jeden? To juz teraz beda trojaczki, tak? Jak na Lorda to zdolny
byl ten Vader :) Because the force was unusually strong with him. There ..is a.no. .ther... Sky..walk... errr.. Zibi |
| Zbyszek Olech |
Posted: 29 Gru 1998 22:46:51
To ten sam powod dla ktorego sprzedano duzo wiecej ludzikow przedstawiajacych Vadera niz Skywalkera. ;-) Ja jestem za jasna strona i fajnie ze mam rywali, ktorych pewnie jest wiecej, ale twoja odpowiedz za bardzo mi nie przyblizyla toku rozumowania Imperialnego szturmowca. Czysby tajemniczy IG-88 preferowal czarny kolor od bialego albo mial fantazje noszenia czarnego nocnika na glowie, bo nie widze innych poza jeszcze ewentualnie upodobaniem do niehumodoidalnych ksztatow powodow wiekszej sprzedarzy ludzikow Vadera. There ..is a.no. .ther... Sky..walk... errr.. Zibi |
| Olo-TK-422 |
Posted: 30 Gru 1998 06:50:13
Na poczatku wszyskich chcialem powitac poniewaz jestem nowy na liscie. Zastanawia mnie jednak (na podstawie kilkudniowego osobistego i wczesniej dzieki bratu studiowaniu waszej listy) kwestia dlaczego, przynajmniej takie odnosze wrazenie wiekszosc z was w pogladach, czy nawet podpisach sympatyzyje z Imperium. Tu ci trzeba racje przyznac :( Na szczescie sa wsrod nas jeszcze tacy, ktorzy maja na tyle odwagi by stanac po przeciwnej stronie barykady. Niewielu nas jest, to prawda... (Prawde mowiac to po tym co tu ostatnio czytalem bylbym sklonny sadzic ze zostalem juz sam na tej placowce). :( Ale z przewaga wroga radzilismy sobie juz wczesniej, a zatem i z tym calego zycia pod rozkazy Imperium) sobie poradzimy.:) Nie ma sie czego obawiac ! Wywiad Nowej Republiki czuwa! There ..is a.no. .ther... Sky..walk... errr..
Jeszcze jeden? To juz teraz beda trojaczki, tak? Jak na Lorda to zdolny byl ten Vader :) Zibi
Long live Crix Madine! Olo - TK-422 |
| Olo-TK-422 |
Posted: 30 Gru 1998 08:11:18
Widze ze preferijesz wlasciwa strone i choc to troche "imperialnie"zalatujacy tekst :You have now a strong allie. Together we can rule the Impaire. Witamy w matni (or whatever).:) Co do quasiimperialnych tekstow, to po prostu wina tego, iz jako operative frontowy musze wtapiac sie w otoczenie, a wlasciwa semantyka tylko mi w tym pomaga :) BTW wielu agentow Nowej Republiki sluzylo uprzednio w silach specjalnych Imperium (a gen. Madine to nawet dowodzil elitarna Task Force)... There ..is a.no. .ther... Sky..walk... errr.. Zibi Long live Crix Madine! Olo - TK-422 |
| Magdalena Pruszynska |
Posted: 30 Gru 1998 07:18:21
|
| IG-88 |
Posted: 30 Gru 1998 10:39:12
To ten sam powod dla ktorego sprzedano duzo wiecej ludzikow przedstawiajacych Vadera niz Skywalkera. ;-) Ja jestem za jasna strona i fajnie ze mam rywali, ktorych pewnie jest wiecej, ale twoja odpowiedz za bardzo mi nie przyblizyla toku rozumowania Imperialnego szturmowca. Miala ci przyblizyc tok rozumawania chlopcow bawiacych sie w wojne. Imperialni szturmowcy nie kupuja ludzikow. :) Czysby tajemniczy IG-88 preferowal czarny kolor od bialego albo mial
fantazje noszenia czarnego nocnika na glowie, bo nie widze innych poza jeszcze ewentualnie upodobaniem do niehumodoidalnych ksztatow powodow wiekszej sprzedarzy ludzikow Vadera. Chyba za bardzo sie przjmujesz :) Pozdrawiam Grzechu 88 STAR WARS: ORD MANTELL http://www.starwars.priv.pl |
| IG-88 |
Posted: 30 Gru 1998 10:48:16
Tylko czemu w Polsce (i w Europie chyba tez) tego nie zauwazaja?
Znacznie trudniej dostac cos Imperialnego. Figurki rebeliantow leza w sklepach a np. Admirala Thrawna to by kupilo wielu lidzi ktorzy normalnie figurek
nie zbieraja
Obawiam sie ze lini Expanded Universe nie bedzie w Polsce. Ale powinien byc dostepny Tarkin...nie jestem pewien czy byl juz w Polsce ale wiem, ze wszedl w sklad europwjskiego asortymentu. Pozdrawiam Grzechu 88 STAR WARS: ORD MANTELL http://www.starwars.priv.pl |
| Magdalena Pruszynska |
Posted: 30 Gru 1998 12:23:39
|
| IG-88 |
Posted: 30 Gru 1998 15:47:15
Duza lalka czy mala figurka?
Mala figurka. Niestety. Z duzymi 12" w europie jest jeszcze gorzej niz z malymi, ale babka z Hasbro Poland powiedziala, ze z Epizodu 1 bedzie wiecej, choc to dla ciebie, jako proimperialsistki chyba niewielkie pocieszenie. Ale DM bedzie raczej na pewno wiec jesli palasz rownie wielka miloscia do Lordów Sith to nie bedziesz zawiedziona. Pozdrawiam Grzechu 88 STAR WARS: ORD MANTELL http://www.starwars.priv.pl |
| Lord Freejack |
Posted: 30 Gru 1998 23:32:00
jednak wolę jasną stronę i nie wiem dlaczego, może dlatego, że jasną moc da
się kontrolować a ciemna kontroluje Ciebie. Skad to wziales? Ze szkoly dla Jedi...? :) Demagogia :) |
| Lord Freejack |
Posted: 30 Gru 1998 23:32:01
Ale z przewaga wroga radzilismy sobie juz wczesniej, a zatem i z tym
Radziliscie sobie? Jak? Nie zauwazylem :)))))))))) calego zycia pod rozkazy Imperium) sobie poradzimy.:)
Marz dalej Nie ma sie czego obawiac ! Wywiad Nowej Republiki czuwa!
Szkoda tylko ze wiedzy mu brak. :) Olo - TK-422
Niech CIEMNA STRONA MOCY zawsze bedzie z wami... Dark Lord of the Sith Darth Freejack ICQ UIN:19286364 IRC:"LORDSITH" Only Lords Sith are so precise Motto: "Gdy chcesz sluzyc Imperium, ufaj swojej wrazliwosci" |
| Lord Freejack |
Posted: 30 Gru 1998 23:32:02
BTW wielu agentow Nowej Republiki sluzylo uprzednio w silach specjalnych
Imperium (a gen. Madine to nawet dowodzil elitarna Task Force)... Ale niesprawdzil sie, zawiodl i uciekl przed kara... Tchorz! Olo - TK-422
Lord |
| Dersu-R2-Uzala |
Posted: 31 Gru 1998 00:31:06
Zastanawia mnie jednak (na podstawie kilkudniowego osobistego i wczesniej
dzieki bratu studiowaniu waszej listy) kwestia dlaczego, przynajmniej takie odnosze wrazenie wiekszosc z was w pogladach, czy nawet podpisach
sympatyzyje z Imperium. Ja myślę, że przynajmniej w przypadku niektórych ludzi jest to tylko moda i pseudopozerstwo. Uważam, że większość z tych ludzi, którzy "na zewnątrz" są fanami Imperium, tak naprawdę sympatyzują z Rebelią. No bo co: czy ci fani Imperium podczas oglądania filmów martwią się, że Rebelianci wygrali, a podczas celebracji zwycięstwa na Endorze lecą im z oczu łzy rozpaczy? Co na to powiecie, Wielcy Moffowie, Mistrzowie Sith itp.? Pozdrawiam, |
| Dersu-R2-Uzala |
Posted: 31 Gru 1998 00:31:09
Czysby tajemniczy IG-88 preferowal czarny kolor od bialego albo mial
fantazje noszenia czarnego nocnika na glowie, bo nie widze innych poza jeszcze ewentualnie upodobaniem do niehumodoidalnych ksztatow powodow wiekszej sprzedarzy ludzikow Vadera. Ja widzę np. takie powody, że w GW jest znacznie więcej ciekawych i intrygujących postaci po Ciemnej stronie. Z dobrych postaci jedynie Han i Lando mają "jaja". Reszta jest mydłkowata i aż do znudzenia szlachetna i jednostronna. Podobał mi się pomysł z "Ciemnego Imperium 1 i 2" przejścia Luka na Ciemną Stronę Mocy -- ta postać nabrała trochę innych barw, bo poza tym jest nudna jak flaki z olejem. Pozdrawiam, |
| Olo-TK-422 |
Posted: 31 Gru 1998 04:38:35
Zajrzyj na jakikolwiek konwent (np.Krakon) Rebeliantow mozna policzyc na
palcach jednej reki, a imperialnych sa tysiace To pewnie dlatego, ze psychika takiego imperiala jest o wiele prostsza do zrozumienia: robie to co mi kaza i nie zadaje zbednych(czyli zadnych) pytan. U obywatela Nowej Republiki to juz nie jest takie proste: tu mamy wiele sprzecznosci wewnetrznych, indywidualizmu (czasem to przynosi dobre efekty czasem nienajlepsze). Ja tam nie lubie jak ktos mi mowi co mam robic, wole sam podejmowac decyzje i samemu za nie odpowiadac. I pewnie dlatego wybralem Jasna Strone. A na Krakonie w tym roku to widac bylo tysiace ale wampirkow. Ani imperialnych ani ludzi z Sojuszu nie widzialem. Moze w 1999 roku bedzie lepiej... Milo by bylo.:) Xeovar, Lord Executor from Brotherhood of the Sith Dark Lady of the Sith No i popatrzcie ludzie - jeszcze jeden Sith sie do mnie dobral... A Xeovar mowi ze zrzedze. Przeciez w takich warunkach sie nie da pracowac! :) Ale my na naszej placowce jestesmy wciaz TZG (twardzi, zwarci i gotowi). "Nie będš Sithy pluć nam w twarz..." Long live Crix Madine! Olo - TK-422 |
| Olo-TK-422 |
Posted: 31 Gru 1998 08:57:33
sympatyzyje z Imperium. Wiem naturalnie ze "Dark Lord of the Sith" brzmi znacznie powazniej niz po prost "Jedi Knight", ale czy sa jeszcze inne powody ? Oczywiscie. Jestem zly i niedobry, dusze tych co sie nie popisali, no i latam Executorem... :) Lordem? :)))) A co na to Xeovar? :) Niech CIEMNA STRONA MOCY zawsze bedzie z wami... Dark Lord of the Sith Darth Freejack Long live Crix Madine! Olo - TK-422 |
| Olo-TK-422 |
Posted: 31 Gru 1998 09:02:44
Ale z przewaga wroga radzilismy sobie juz wczesniej, a zatem i z tym Radziliscie sobie? Jak? Nie zauwazylem :)))))))))) Bo trudno jest cos zauwazyc jak przez cale zycie chodzi sie w wiaderku na glowie :P Dark Lord of the Sith Darth Freejack
Long live Crix Madine! Olo - TK-422 |
| Olo-TK-422 |
Posted: 31 Gru 1998 09:08:13
BTW wielu agentow Nowej Republiki sluzylo uprzednio w silach specjalnych Imperium (a gen. Madine to nawet dowodzil elitarna Task Force)... Ale niesprawdzil sie, zawiodl i uciekl przed kara... Tchorz! Kolejna imperialna kampania dezinformacyjna. Madine nie zawiodl. A z woja Imperium to uciekl bo mu juz obmierzlo strzelanie do niewinnych... Lord Long live Crix Madine! Olo - TK-422 |
| Jan Kozlowski |
Posted: 30 Gru 1998 17:37:00
|
| Jan Kozlowski |
Posted: 30 Gru 1998 22:08:01
|
| Gandalf |
Posted: 30 Gru 1998 23:35:53
|
| Gandalf |
Posted: 30 Gru 1998 23:55:47
|
| Gandalf |
Posted: 31 Gru 1998 00:09:12
|
| Dersu-R2-Uzala |
Posted: 31 Gru 1998 00:31:11
Większe nie zawsze lepsze !!!!
Większe nie zawsze lepsze !!!! Większe nie zawsze lepsze !!!! Większe nie zawsze lepsze !!!! Jak rozumiem, dodajesz sobie otuchy? ;-) Pozdrawiam, Rafał-fi43-Ruta ;-) |
| << . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >> |
STARWARS 1998 (1445/2127)
STARWARS 1999 (8297/73058)
STARWARS 2000 (1321/20266)
STARWARS 2001 (875/29515)
STARWARS 2002 (1028/15845)
STARWARS 2003 (568/16159)
STARWARS 2004 (800/23627)
STARWARS 2005 (483/9866)
STARWARS 2006 (152/2985)
STARWARS 2007 (371/3127)
STARWARS 2008 (34/146)